Cukrová Třtina (Saccharum officinarum)patří k vytrvalým travám z čeledi lipnicovitých.Je spolu s cukrovou řepou nejvýznamějším zdrojem cukru.Třtina pravděpodobně pochází z Nové Guineji či Indie.V současné době se pěstuje ve všech tropických a subtropických zemích.Velcí producenti třtiny jsou Brazílie,Kuba,Havajské ostrovy,ostrovy Karibského moře,Egypt,Čína,Filipína,Indonésie,Indonésie,Austrálie a Indie.
Cukrová třtina je mohutná , 2 až 6 m vysoká,víceletá tráva.Třtina připomíná na první vzhled rákosí.Vyrůstá ze země v trsech nebo se vysazuje do řadků.Během růstu opadávají spodní listy a na konci vegetace zůstává na vrcholu rostliny asi 8 listů.
Stonky se sklízí většinou ručně.Mačetami se odsekávají jednotlivá mohutná stébla od země a vrcholky stonků ,tzv chrást se usekává zcela .Stébla třtiny jsou kolénky rozdělena,v jejednotlivých částech je dřeň, ve které je štáva s obsahem cukru.Cukrová třtina kvete v latách,stejně jako všehny lipnicovité trávy.Dozrálá semena-obilky,velmi rychle ztrácejí klíčivost.V praxi se třtina rozmnožuje výhradně vegetativně- řízky.
V období dešťů se řízky vysazují na pole na vzdálenost 60 cm v řadách.Řady jsou od sebe vzdáleny 1,5m.Na plantážích se nedovolí rostlinám kvést,poněvadž těsně před tvorbou květních lat obsahuje třtina nejvíce sacharidů.Stonek třtiny,ze kterého se vyrábí cukr ,tvoří 60% hmotnosti stébla ,zbytek je odpad.Sklizené pole se neupravuje ,pouze se odstraňují velké kameny.Zakrátko se zvovu pole zazelená výhonky z kořenů.
Po skliyni se třtinová stébla odváží na zpracování do cukrovarů.Zde jsou nejprve stébla rozdrcena a při lisování vytéká sladká šťáva,ze které je vyroben nejen cukr,ale i vynikajícím odpadem je také melasa, plná minerálů a účiných látek pro náš organismus
již dorostlá třtina